Red sv. Klare, poznatiji pod nazivom klarise, Drugi je franjevački red. Najbrojniji je to klauzurno-kontemplativni red u svijetu s više od 20 000 svojih članica. 

Klarise žive u šutnji, kontemplaciji i klauzuri, ali uvijek u ljubavi prema svim ljudima, za koje se žrtvuju i Bogu preporučuju njihove potrebe. Život u jednom zatvorenom samostanu ne stoji na mjestu, kako se mnogima čini. To je život pun smisla, radosti, a nadasve života za nebo i neprolazne vrijednosti. Sestre su duboko svjesne da se ne živi samo za sebe već treba i drugima koristiti. Mnogovrsnom materijalnom i duhovnom pomoći dokazale su da, iako su se svijetu zatvorile, suosjećaju s ljudima u svim njihovim potrebama i poteškoćama. 

Molitveni život

Kao i mnoge klarise širom svijeta, mi sestre samostana sv. Klare u Brestovskom, opredijelile smo se da nam životni cilj bude Bog. Poput sv. Majke Klare i sv. Franje nastojimo izbliza promatrati i slijediti život Kristov, na poseban način u molitvi i predanosti u Božju providnost.

Euharistija je središte našega života i najbolja mogućnost za susret s Bogom. Svakodnevno provodimo vrijeme u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za potrebe Crkve i cijeloga svijeta.

Iz liturgije i Božje Riječi, sakramenata i molitve časoslova crpimo snagu i gradimo jedinstvo s Bogom i međusobno. 

Njegujemo intenzivno i osobnu molitvu u kojoj Bogu izražavamo svoje predanje i svoje posebne nakane. 

Zavjeti 

Dragovoljno se opredjeljujemo živjeti u siromaštvu, poslušnosti, čistoći i klauzuri. Zavjeti su u službi viših vrednota i nikako nisu svrha sami sebi.

Siromaštvo nas štiti od navezanosti na stvari i navike.
Poslušnost nas osposobljava bolje osluškivati glas Božji i slijediti ga.
Čistoća nam omogućava posvema se staviti na raspolaganje Bogu i bližnjemu.

Klauzura je znak, zaštita i poseban oblik naše odijeljenosti od svijeta. Potpunijim ulaskom u samoću i šutnju želimo se posvetiti produbljenom molitvenom životu, kako bismo što dublje proniknule u otajstvo Krista i Crkve.