Trenutno pregledavate Svečani zavjeti s. M. Janje Dragičević i s. M. Brigite Bošnjak

Svečani zavjeti s. M. Janje Dragičević i s. M. Brigite Bošnjak

Na svetkovinu sv. Klare Asiške, 11. kolovoza 2022. godine, u našem samostanu u Brestovskom svečane zavjete položile su s. M. Janja Dragičević iz Čapljine i s. M. Brigita Bošnjak iz Rame. Nakon šest godina od ulaska u samostan sestre su danas rekle svoj doživotni ‘evo me’ u Redu siromašnih sestara sv. Klare.

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je biskup fra Marko Semren u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem, fojničkim gvardijanom fra Marijom Katušićem i još dvadesetak svećenika.

Biskup je u propovijedi naglasio da nas sv. Franjo i sv. Klara upućuju na samoga Krista, kojeg trebamo upoznati, ljubiti, nasljedovati i drugima životom i riječju naviještati. Ponekad je teško učiniti prvi korak i izgovoriti novu riječ, ali Bog je taj koji nam pomaže. Danas sestre izgovaraju novu riječ ‘da’ Kristu i Crkvi doživotnim svojim redovničkim zavjetima. Sestre Janja i Brigita svjesne su da je živi odnos sa živim Kristom na početku svega, i taj odnos ostaje nezamjenjiva hrana redovničkog franjevačkog života, istaknuo je fra Marko. Svečani su zavjeti vjenčanje s Bogom u Kristu, u Crkvi i u sestrinstvu. Fra Marko je rekao da je “čin zavjeta slobodno i odgovorno predanje sebe Bogu i da više ne raspolažemo samima sobom, sestra više nije gospodar same sebe, njezin je gospodar sam Bog i On može njome raspolagati kako želi.” Svoju propovijed završio je poticajnim riječima: “Daj nam ljubav prema molitvi, daj nam Gospodine duha žrtve, a naša hvala bit će naša srca i duše koje ćemo donijeti u tvoju kuću, u kraljevstvo tvoje vječne ljubavi”.

Nakon biskupovih riječi uslijedio je obred redovničkog zavjetovanja. Dok su se pjevale litanije svih svetih sestre Janja i Brigita gestom prostracije pred oltarom pokazale su najdublji znak predanja Bogu. Potom su u ruke opatice s. M. Hijacinte Batinić položile zavjete pročitavši obrazac zavjetovanja.

Liturgijom je ravnao fra Danimir Pezer uz pomoć bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je bend El Shaddai pod vodstvom fra Danijela Rajića, a litanije svih svetih pjevao je fra Antonio Šakota.

Na kraju misnog slavlja župnik župe Brestovsko fra Mirko Majdandžić u ime sestara zahvalio je svima koji su došli na proslavu sv. Klare i svima koji su pomogli u organizaciji ovoga slavlja. Uslijedilo je čestitanje slavljenicama te ručak i slavlje u samostanskoj dvorani i župnom dvorištu.