Trenutno pregledavate Drugi susret mladih fojničkog samostanskog područja

Drugi susret mladih fojničkog samostanskog područja

Dana 7. listopada na Brestovskom se održao drugi Susret mladih fojničkog samostanskog područja na kojem su sudjelovali mladi iz župa: Fojnica, Brestovsko, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i drugih okolnih župa.

Kao najvažniji cilj okupljanja bilo je međusobno povezivanje mladih, a pored toga i upoznavanje s dijelom prošlosti fojničkog samostanskog područja, kao i upoznavanje s kršćanskim životnim pozivima i vrijednostima.

Mladi, njih 50-ak različitog uzrasta (od 15. do 35. godine), okupili su se u župi Brestovsko ispred franjevačke crkve i samostana sestara klarisa. Susret su, kratkim porukama i pozdravom prisutnim, otvorili fra Zvonimir Batista – župni vikar u Župi Uskoplje, fra Mirko Majdandžić – domaćin i župnik, te fra Mario Katušić – fojnički gvardijan. Prije početka predavanja posvećenog svetoj Klari i svjedočanstvima redovnica iz II. franjevačkog reda (klarisa), upriličeno je kratko druženje mladih kao prilika za upoznavanje. Nakon toga održano je predavanje i razgovor o osnivanju samostana svete Klare, životu redovnica u samostanu, njihovim životnim pozivima i odlukama na redovnički život. Govorile su opatica s. M. Hijacinta Batinić te s. M. Janja Dragičević.

Poslije predavanja/razgovora uslijedio je kratki odmor, a tko je želio mogao je vrijeme iskoristiti za ispovijed ili pak razgovor s franjevcima i klarisama. Potom je slavljena sveta misa koju je predvodio fra Zvonimir Batista, uz koncelebraciju drugih svećenika, dok je domaćin fra Mirko Majdandžić propovijedao i glazbeno animirao. Poslije mise uslijedio je ručak te kratki odmor, nakon čega su mladi pogledali dokumentarni film o Ahdnami – važnom dokumentu za povijest BiH, a koji su čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici. Nakon završenog dokumentarca uslijedio je i kviz znanja o životu sv. Franje i sv. Klare te povijesti BiH. Najbolji – njih prvih pet – dobili su i nagrade.

Na samom kraju uslijedila je i evaluacija, tj. razgovor s organizatorima u cilju poboljšanja Susreta, prijedloga za temu idućih okupljanja i sl. Druženje je završeno oko 19:00, nakon čega su se mladi uputili svojim župama. Neka ih do idućeg susreta – ako Bog da u proljeće 2024. u Busovači – prate mir i Božji blagoslov, a svakako i poslije navedenog. (Župa Uskoplje-facebook)