Trenutno pregledavate Proslava svetkovine sv. Klare Asiške

Proslava svetkovine sv. Klare Asiške

U našem samostanu u Brestovskom, 11. kolovoza 2021. godine, svečano je proslavljena svetkovina sv. Klare Asiške.

Za ovu svetkovinu, zajedno s vjernicima župe Brestovsko, pripremale smo se devetodnevnom duhovnom obnovom. Prvih šest dana svetu misu je slavio naš duhovnik fra Gabrijel Tomić. Trodnevnicu je predvodio don Boro Gavran, rodom iz Ularica, općina Usora, a trenutno na službi u Bečkoj nadbiskupiji. U svojim poticajnim propovijedima don Boro nam je približio život i djelo sv. Klare, s posebnim naglaskom na njenu čvrstu opredijeljenost za Krista.

Na samu svetkovinu sv. Klare sveto misno slavlje predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, u koncelebraciji s dvadesetak svećenika. Prisutni su bili također trinaestorica mladih franjevaca koji su na pripremi za svečane zavjete i trojica novaka zajedno sa svojim odgojiteljima, te velik broj vjernika iz Brestovskog i okolnih župa. U svojoj propovijedi fra Jozo je naglasio važnost svjedočanstva života izdvajajući misao iz opomene sv. Franje, kojom se i sv. Klara nadahnjivala: „Pazi kako živiš. Ti si možda jedino Evanđelje koje će netko pročitati“. Pozvao je nazočne da po primjeru sv. Klare probude u sebi hrabrost vjere koja će im dati snage boriti se za istinske životne vrijednosti.

Nakon misnog slavlja vjernicima su podijeljeni tradicionalni blagoslovljeni kruščići. Druženje je nastavljeno uz pjesmu i okrepu u župnom dvorištu i dvorani samostana.

Odgovori